All Day Travel - Agentie de turism

All Day Travel - Agentie de turism
Noi vă arătăm lumea, dumneavoastră alegeți să o cunoașteți!

Asigurari

Program de lucru
ALL DAY TRAVEL

Luni - Vineri 10.00 - 18.00
Sambata INCHIS
Duminica INCHIS

Atlas - Norvegia

Regatul Norvegiei
Forma de guvernământ: monarhie constituţională
Suprafaţa: 385.199 kmČ
Populaţia: 4.574.560 locuitori
Limba oficială: norvegiană, plus laponă, în şase comune
Biserica de stat: Biserica Norvegiană (Evanghelică Luterană)
Capitala: Oslo
Moneda: coroana norvegiană (NOK)
Ziua naţionala: 17 mai
Fus orar: GMT +1
Domeniu Internet: .no
Prefix telefonic: 00 47

Aşezare geografică
Norvegia sau Regatul Norvegiei este un stat în Europa de Nord, situat în vestul Peninsulei Scandinave.

Vecini
Oceanul Atlantic (Marea Nordului), Oceanul Arctic (Marea Barentes şi Marea Norvegiei), Federaţia Rusă, Finlanda şi Suedia.

Relieful
Teritoriul ţării este străbătut de Alpii Scandinavici, munţi vechi, în mare parte erodaţi, cu aspect de platouri în zona centrală, puternic accidentate de văi adânci, dominate de culmi muntoase, cu piscuri înalte (alt. max. 2469 m - vf. Galdhűpiggen), în sud-vest, scăzând în înălţime spre nord-est şi coborând brusc spre vest, formând aici ţărmurile abrupte şi crestate de fiorduri. Pe litoral câmpiile ocupă suprafeţe foarte restrânse. Alte piscuri: Glittertind (2405 m), Snűhetta (2286 m), Rondane (2183 m), Gausta (1883 m), Borge (1703 m). Râuri: Glomma, Otra, Lagen, Klar, Tana. Numeroase lacuri, dintre care mai mari sunt Mjosa, Femunden, inclusiv cel mai adânc lac din Europa (Hornindalsvatnet - 515 m). Munţii sunt acoperiţi la mari înălţimi de gheţari şi zăpezi persistente, iar la altitudini mai joase de păduri de conifere

Clima
În ciuda situării geografice a Norvegiei în nordul extrem, clima din interiorul ţării este surprinzător de blândă.
Norvegia este ţara situată la latitudinea cea mai nordică din lume care are ape navigabile. Acest lucru se datorează vânturilor alizee împinse peste Oceanul Atlantic de continentul american şi curenţilor calzi care curg dinspre Ecuator spre nord în direcţia Mării Norvegiei, unde unghiul ţărmului norvegian şi un culoar deschis înspre Oceanul Arctic ajută la direcţionarea aerului şi apelor temperate înspre o latitudine mai nordică.
Clima Norvegiei diferă mult de la un an la altul, mai ales în regiunile nordice extreme, care sunt situate la marginea zonei temperate mondiale. Cea mai scăzută temperatură înregistrată este de - 51ș C la Kárášjohka-Karasjok în nordul Norvegiei. Temperatura medie anuală variază de la circa 8ș C de-a lungul coastei de Vest până la temperaturi sub 0ș C în munţi. Cele mai reci luni ale anului sunt ianuarie şi februarie, iar cea mai caldă perioadă în interiorul ţării este la jumătatea lunii iulie, în timp ce în regiunile de coastă şi cele muntoase temperaturile cele mai ridicate se ating puţin mai târziu.
Clima din Norvegia este diferită de cea din restul Scandinaviei. Lanţurile muntoase înalte care separă ţara protejează împotriva precipitaţiilor zone întinse din estul Norvegiei, drept pentru care aici clima este mai continentală decât ar fi de aşteptat pentru o zonă din apropierea coastei. În unele din aceste regiuni situate la est de munţi, căderile de precipitaţii sunt mai mici de 300 mm. Majoritatea precipitaţiilor cauzate de mare cad de-a lungul ţărmurilor de Vest, unde există regiuni care înregistrează valori maxime de 3 000 mm anual.